yazi

Değerli haber57 okurlarını saygı ile selamlıyorum. 
Geçtiğimiz Kasım ayında, yani 08.11.2015 de tekrar geldim güzel Vatanıma. 
Toplam üç haftalık izinimin iki haftasını, geceleri uyumayı israf ve zaman kaybı olarak gördüğüm, 4-5 saat uykuyla dolu dolu geçti buseferki Sinop ile buluşmam. Kayınçımın, yıllardır özlemini çektiğimiz geleneksel bir köy düğünü ve akşam da Salonda sona erdirerek, hem eski geleneklere bağlı kalmış ruhları okşarcasına hemde gençlerin modern düğün anlayışını tatmin edecek muhteşem bir düğünü oldu. Tencere ve kapak misali birbirine uyan bu genç çifte tekrar ömür boyu mutluluklar ve aynı yastıkta kocamalarını dilerim.
Nasıl Samsun'un Kurban olduğum Orhan babası, Urfa'nın İbo'su, Adana'nın Ferdi'si varsa, benimde son derece gururla "bak bunlar benim hemşerilerim" dediğim, birbirinden değerli Sinop'lu sanatçılarım, TRT sanatçımız sayın Ahmet Sever, ve mükemmel yorumlarıyla Bahar Yaman, Aydın Sevim ve her okuduğunda yüreğimi coşturan Bayram Kaya'm var ! Hepsi ile  şahsen tanıştığım için çok mutluyum ! 

Hayatta çok nadir rastlanan, etrafına pozitif enerji saçan, ve sadece mevcudiyeti ile bulunduğu ortamda ne varsa kendisine mübtela eden, Ekoder'in tanıtım yemeğinde kısaca tanıştığım, sonra Feshane'de tekrar yakınında olmaktan çocuk gibi sevindiğim, beni elleriyle besleyen o güzel insan sevgili Hafize Anam, Allah afiyetli ve sağlıklı uzun ömürler versin ! 

Sağol varol Osman abim, senin sayende bu güzel insanlar ile tanışabildim... İyiki varsın ! 

Frappe nedir biliyormusunuz ? 
Fransızca 'karıştırılmış' demek olan bu kelime, Yunanistan'da 1957 yılında Selanik'deki Fuarda tesadüfen icat edilen bir 'Buzlu Kahve' içeceğidir. 2009 yılında Uluslararası TIR kullandığım dönem Yunanistanda 'Killini' kasabasında ilk içtiğim bu içeceği Avrupanın birçok Ülkesinde de içtim, ama malesef hiçbir yerde aynı tadı bulamadım. Hatta Ağustos da, Köln deki Büyük Dom kilisesinin yakınında dünyaca ünlü bir kahve zinciri var, orada da içtim bu aradığım tadı bulacağımı umduğum buzlu kahveyi, ve malesef çok iğrençdi. 
Sinop'ta son akşam yeğenim Esra ile Karainci'ye gittik. Genelde sütlü kahve içerdim sık sık geldiğim bu mekanda, ama o akşam menüde 'Frappe' yazısı dikkatimi çekti, sipariş ettim. İtiraf ediyorum pek ahım şahım bişey beklemedim. Yani, Avrupada aramadığım yer kalmadı bulamadım da, Sinopta mı bulacağım ? 
İçimden kıs kıs gülerek bekliyorum, bakalım ne gelecek...
Ve, görünüşü çok harika bir bardak geldi önüme, görsel olarak benden tam puan.
Tadına bi baktım, aman Allahım bu ne !? Yıllardır aradığım, özlediğim, hani o 'Pelinsu' nun gittiği dünyaca ünlü kahve zinciri'nin bile beceremediği Frappe'yi bizim küçük Sinopumuzda buldum !  
Yok böyle birşey ! Okadar sevinçli ve şaşkındımki anlatamam... Buzlu değildi belki ama, bana göre önemli olan soğuk ve damağımın aradığı tat olmasıydı, zaten buzu uzun süre içmek için koyarlar Yunanistanda. Tadını çıkara çıkara içtim o mükemmel ötesi Frappe'yi. 

Reklam olur diye önce yazmakta tereddüt ettim, ama banane ya olursa olsun ! Sizde duyun, bilin Sinop'ta dünyayı kıskandıracak lezzetin olduğunu. 
Soğuk kahveyi sevin yada sevmeyin bunu okuyan herkesin denemesini ISRARLA tavsiye ediyorum !
Nasıl Bursada 'İskender', Adanada 'Adana', Urfada 'Urfa' yemeniz gerekiyorsa, Sinop'ta da 'Frappe' içmeniz gerekiyor !
Artık benim, Sinop'ta olmazsa olmazlarıma bir yenisi eklendi... Karainci elemanlarına buradan teşekkür ederim, elleriniz dert görmesin ! 

'Ammada abarttın' diye düşünen olabilir belki, ama sizde benim gibi Avrupa'nın neredeyse bütün Ülkelerinde aradığınız tadı bizim küçük Sinop'umuzda bulsaydınız  heyecanınızı ve şaşkınlığınızı anlatacak 
Kelimeleri bulmakta zorlanırdınız... Dimitris Vakondios'un Frappe'yi 57 yılında bulması, sanki yıllar sonra bu içeceği en güzel yapacak olan şehirin plaka numarasını işaret etmeside ayrıca bir anlam taşıyor bence ;-)

Ne mutluyum, Sinop'luyum ! 
Saygılarımla 
Bahattin KESKİN